Association Zen du Brabant Wallon (AZBW)

dojoAZ BW

Association Zen du Brabant Wallon (AZBW) wil bijdragen tot de evolutie en het welzijn van de mens door het bevorderen van een ware vrijheid van geest en vrede tussen mensen, vrij van elke discriminatie naar afkomst, geslacht, nationaliteit, geloof of godsdienst.

Al meer dan 30 jaar draagt AZBW in Waals-Brabant de praktijk van het ontwaken uit in de traditie van het Soto Zen-boeddhisme door talrijke artistieke, culturele, humanitaire, educatieve en vormingsactiviteiten te organiseren die verband houden met deze praktijk, in het bijzonder die van de meditatie (zazen).

AZBW onderhoudt actieve banden met andere leraren van de Soto Zen-boeddhistische traditie in België en Frankrijk en neemt deel aan de dialoog en reflectie met andere boeddhistische tradities in België (Boeddhistische Unie van Belgiië, Belgische Zen Vereniging) en Europa (Internationale Zen Vereniging).

AZBW biedt meditatieactiviteiten aan (4 sessies per week en regelmatige ochtenden met beoefening en studie van de boeddhistische leer) alsook conferenties, naai- en kookworkshops, enz. in het Zen centrum in Rixensart (Waals-Brabant).

Vergezeld door zenboeddhistische monniken, nonnen en lekenbeoefenaars (van wie sommigen de leefregels hebben ontvangen in de Soto Zen-traditie), leidt Jean-François Ryugen Vercauteren dit centrum en brengt hij een levende leer over die gebaseerd is op de leer van Shakyamuni Boeddha en Meester Dôgen en Meester Keizan.

Praktische informatie

Association Zen du Brabant Wallon

Rue du Vieux Moulin, 6a

1331 Rixensart-Rosières

+32 (0)470/826222

Ei Gen-zendojo Gent

EiGenDojoGentDe Ei Gen-zendojo Gent (Ei Gen: Eeuwige Bron) werd opgericht in 1975 en heeft tot doel de gelegenheid te bieden voor de beoefening van Soto Zen naar het onderricht van Meester Taisen Deshimaru (1914-1982). De kern van de beoefening is zitmeditatie of “zazen”. De “za” betekent zitten en de “zen” staat voor concentratie en begrijpen. In zazen worden we één met onze geest, met de geest die tot rust gekomen is: met onze ware natuur.
In de Ei Gen-zendojo kan je samen met de andere beoefenaars twee maal per week zazen beoefenen. Tijdens de zazen wordt er ook onderricht en duiding verstrekt door meer ervaren beoefenaars. De Ei Gen-zendojo is verbonden met de Belgische Zen Vereniging (BZV) en met diverse internationale verenigingen. In die context worden er regelmatig (meerdaagse) retraites of sesshins georganiseerd, waarbij er onderricht wordt verstrekt door ervaren lekenmonniken en -nonnen.

Contact gegevens

MBC Center lokaal 1.46 
Blekerijstraat, 75 bus 15
9000 Gent 

+32 (0)472 78 80 43
Website van het centrum

Shodo dojo Halle

ShodoZenHalleDe Shodo Dojo in Halle biedt de mogelijkheid om drie keer per week zazen - zenboeddhistische meditatie - te beoefenen. Iedereen is in staat de Dharma (= de leer van Boeddha) te begrijpen, ongeacht afkomst, religie, leeftijd, geslacht, moedertaal of anderszins.
Konrad Kosan Maquestieau leidt deze sessies, omringd door boeddhistische monniken en nonnen. Het is ook mogelijk om deze meditatiesessies online te volgen.
Er worden meditatiecursussen (shesshin) georganiseerd, ook voor beginners, om de beoefening en het begrip van het zenboeddhisme te verdiepen.

Contactgegevens

Shodo dojo Halle

Villa Heulenberg
Edingensesteenweg 457 – 455
1500 Halle

+32 (0)484/173528
Website van het centrum

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kannon Dojo Brussel

DojoZendeBXL In de Kannon Dojo in Brussel beoefenen we zazen in de Soto Zen traditie van Meester Dogen.
De dojo werd gesticht door leerlingen van meester Deshimaru en is sinds 1993 in Elsene gevestigd en staat voor iedereen open.
We houden 9 meditatie sessies per week en bieden verschillende workshops aan zoals:
-sessies voor beginners, studie van de Dharma, traditioneel naaien van de kesa, correcte gebaren,...

Wij zijn lid van de Zen Vereniging van België en nemen deel aan sesshin (retraites) die verschillende keren per jaar georganiseerd worden met onze referentieleraar Meester Roland Yuno Rech.

 

Contact gegevens:

Kannon Dojo Brussels
Eugène Cattoirstraat 11
1050 Elsene

+32 (0)2 648.64.08
Website of het center
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zenboeddhistisch Centrum Wolk en Water

boeddhagandhara Wolkenwater

Het Zen Boeddhistisch Centrum "Wolk en Water" bestaat uit twee dojo's: één in Brugge en de andere in Oostende.
Wolk en Water volgt de lijn van Meester Deshimaru en heeft als referenten Meester Roland Rech en Meester Patrick Pargnien.
Het hele jaar door kunt u twee wekelijkse meditatiesessies volgen in Brugge en één meditatie in Oostende. Iedereen is welkom.
Het centrum organiseert twee retraites per jaar van meerdere dagen met de heer Patrick Pargnien en neemt deel aan de organisatie van de retraites in Godinne met Roland Rech.
Regelmatig komen studenten mediteren in de centra en er worden ook groepsretraites voor middelbare scholieren georganiseerd.

Wolk en Water is ook actief in interreligieuze uitwisselingsactiviteiten in Brugge en Oostende en in de verspreiding van het zenboeddhisme in België.

 Contactgegevens : wolkwater2

Oostende                                                 Brugge

“DE LOFT”                                                Maria Van Bourgondiëlaan 60,                  
 Prana-studio                                            8000 Brugge          
Jules Peurquaetstraat 15                            Website
8400 Oostende                                         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website

Email