Rigpa stelt zich tot doel om de boeddhistische traditie van Tibet te presenteren op een manier die tezelfdertijd authentiek is én zogoed mogelijk aangepast aan het leven en de noden van de wereld van vandaag.

Open voor de wijsheid van alle boeddhistische scholen en tradities, biedt Rigpa, onder het minzame peterschap van Zijne Heiligheid de Dalaï-Lama en door hem geadviseerd, aan allen die het boeddhistische onderricht volgen, een volledig pad aan van studie en praktijk en tevens de noodzakelijke omkadering om dit onderricht ten volle aan den lijve te ervaren.

Tezelfdertijd gaat Rigpa na hoe de wijsheid en het mededogen van het onderricht van de Boeddha hun nut kunnen bewijzen op vele domeinen van het hedendaagse leven.

Rigpa is een Tibetaanse term waarvan de algemene betekenis ‘intelligentie’ of ‘bewustzijn’ is. Maar in Dzogchen, het meest verheven onderricht in de Tibetaanse boeddhistische traditie heeft ‘rigpa’ een dieper gaande connotatie: ‘de allerdiepste natuur van onze geest’. Het hele onderricht van de Boeddha is erop gericht om ons deze ultieme natuur van onze geest te laten realiseren, de toestand van al-weten of Verlichting—een universele, oorspronkelijke werkelijkheid voorbij alle grenzen en zelfs voorbij religie.” (Sogyal Rinpoche)

Geïnspireerd door de betekenis van de term rigpa heeft Sogyal Rinpoche zijn werk hiernaar vernoemd alsook het vehikel dat hij ontwikkeld heeft om ten dienste te staan van de leer van de Boeddha in de Westerse wereld. Rigpa omvat vandaag meer dan 130 centra in 41 landen.

Het Rigpa centrum in Brussel organiseert elke week avonden voor studie, meditatie en oefeningen. Daarnaast ook enkele malen per jaar weekendseminaries (van zaterdagochtend tot zondagnamiddag) en video-streaming bij bijzondere gelegenheden (onderricht, conferenties, …).

Praktische informatie

Rigpa
Fernand Bernierstraat 10
1060 Brussel
Tel: 0479/34.20.74
rigpa.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.