Yeunten Ling: De aanroeping van de Lama van verre, met Lama Tashi Nyima

Categorie
Agenda NL
Datums
zaterdag 30 maart 2019 - zondag 31 maart 2019
Locatie
Institut Yeunten Ling, Hoei
Telefoon
085 27 11 88
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De aanroeping van de Lama van verre is binnen het Tibetaans Boeddhisme goed gekend en wijd verbreid. Het roept ons op om ons voortdurend, ononderbroken, de vriendelijkheid van onze Lama, die het wezen is van alle Boeddha’s en Bodhisattva’s, voor de geest te halen. Het is immers dankzij deze vriendelijkheid dat we over de 8 vrijheden en 10 kwaliteiten beschikken. Het blijft echter niet bij het oproepen van de vriendelijkheid van de Lama. Het is wenselijk van deze vriendelijkheid ook na te volgen en te beoefenen in zijn voetspoor.
Dit lofgebed aan de lama is heel doeltreffend. Om de werkzaamheid ervan te garanderen is het van groot belang om vanuit het diepste van ons hart authentieke spijt en verdriet op te wekken ten opzichte van ons dwalen in Samsara en onze dwaze neigingen die ermee gepaard gaan, zoals het krampachtig vasthouden aan ons bezit. Of, een citaat uit de tekst: ‘we verbergen onze fouten zo groot als bergen, maar verkondigen luid die van anderen, die zo klein zijn als een mosterdzaadje.’
 
Deze aanroeping helpt ons vol vertrouwen in onze Lama de pure vorm van de Boeddha te herkennen. Alle Boeddha’s zijn in essentie één. Zoals de oneindige stralen van de zon zich weliswaar verspreiden tot in de uithoeken van het universum maar toch betrokken zijn in één enkele activiteit: het opklaren van de duisternis van de wereld. Eens we vastbesloten zijn dat er nergens een grotere Lama bestaat dan onze Lama, kunnen we dit gebed vol overtuiging reciteren, bij voorkeur voor het slapengaan. Dit gebed heeft immers de faam om de geest tot rust te brengen. Aldus gereciteerd, kunnen de zegeningen van de Lama ons bereiken.
 
In dit gebed aanroepen wij de Lama opdat zijn zegening over ons komt. Die zegening bestaat uit de bescherming die de Lama ons biedt, niet alleen in dit leven maar ook op het ogenblik van onze dood. Aangezien er ons op dat moment geen tijd meer rest voor de beoefening, beroepen we ons op de vriendelijkheid van de Lama, opdat hij ons zou behoeden voor een geboorte in de lagere bestaanswerelden. Vervuld van devotie verzoeken wij de Lama om ons te gidsen, in dit leven, tijdens de volgende levens en gedurende de tussenstaten. Vragen om onze gids te zijn betekent: wil mij tot dezelfde staat als de uwe verheffen. Wij vragen de zegening van de Lama teneinde alle stadia van het verlichtingspad te kunnen realiseren en we visualiseren hierbij onze deugdzame vriend.
 
Lama Tashi Nyima is afkomstig uit Bhutan. Op 6-jarige leeftijd trad hij in als postulant in het Sambdrub Darjay Choling klooster van Sonada van wijlen Kalu Rinpochee. Lama Tashi Nyima voltooide er zijn opleiding en legde de geloften af als monnik. Er ontstond een hechte band met Lama Karta, die in 1983 spiritueel directeur werd van Yeunten Ling, één van de Europese dharmacentra van de Shangpa Kagyu Lineage. Lama Tashi Nyima kwam in 1992 naar België om Lama Karta in Yeunten Ling te vervoegen. Hij is de bezieler van de jaarlijkse zomerretraite en leidt de ceremoniële meditaties in onze centra. Lama wordt alom geprezen om zijn methodische aanpak en zijn sprekende metaforen.
 
Bijdrage: € 99 voor gewoon lid / € 111 voor niet-lid (voor de twee dagen, maaltijden en overnachtingen inbegrepen, op basis van een gemeenschappelijke standaardkamer)
 
 

Alle datums

  • Van zaterdag 30 maart 2019 tot zondag 31 maart 2019
 

Powered by iCagenda