Moslima vieren vrouwendag met interreligieuze dialoog

MOSLIMA VIEREN VROUWENDAG MET INTERRELIGIEUZE DIALOOG
13 AVRIL 2019

Reportage door Annemie Genshin Van Attenhove, Zen leraar

Interreligieuze dialoog moslimaDE POSITIE VAN DE VROUW IN DE RELIGIES

De vrouwen maken deel uit van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap. Ik kende ze voorheen enkel van hun opruimacties op 1 januari en grijp deze gelegenheid dankbaar aan om ze beter te leren kennen.

De namiddag gaat door in de parochiezaal van Kruishoutem, een deelgemeente van Dilbeek waar ook hun moskee staat. Ik kom als eerste spreker toe in het zaaltje waar ik me plots in een andere wereld bevind. Er heerst een serene, kalme en warme sfeer en ik word door Sabahet Ullah met veel respect ontvangen. Deze moslima organiseren elke maand samen een activiteit zoals deze. Ze spreken allemaal vloeiend Nederlands en voelen zich duidelijk goed in hun geloof. Je voelt de spiritualiteit in alles wat ze doen en zijn. 

De jaarlijkse vrouwendag stellen ze in het teken van de interreligieuze dialoog. Een fijn initiatief in deze maatschappij waar spiritualiteit niet op veel aanzien kan rekenen. En al direct merk ik dat het ook zinvol is: iedereen verwachtte een Aziatische persoon voor de boeddhisten. Blijkbaar heerst er in de samenleving nog altijd een erg exotisch beeld van het boeddhisme ondanks het grote aantal westerse beoefenaars. Tijd dus om mekaar beter te leren kennen.

De presentatie kan beginnen voor een volle zaal, Sabahet Ullah heeft alles tot in de puntjes georganiseerd. Het wordt een interessante voorstelling gevolgd door vragen en antwoorden. En zoals altijd merk ik dat wanneer een geloof op een authentieke manier wordt beleefd, de overeenkomsten duidelijk de bovenhand halen. En het  vrouwelijk aspect maakt het nog zinvoller.  We bevinden ons volledig buiten alles wat met macht te maken heeft. Een kleine parochiezaal in Vlaanderen waar een groot gebeuren plaatsvindt en waar wederzijds begrip en interesse de bovenhand halen.

 

Waar de stille kracht heerst

om tegen de stroom in te gaan

en vreedzaam met elkaar samen te zijn.

 

En dan had ik nog het geluk om  kennis te  maken met Alona Lyubayeva, gewezen Vlaams diversiteitsambtenaar, en van Oekraïense afkomst. Ze was de spreker voor de orthodox christelijke gemeenschap. Een leuke ontmoeting!

Daarna volgt een lekkere maaltijd klaargemaakt door de gemeenschap. Ik krijg een warm gevoel als ik terugdenk aan deze namiddag.

Proficiat aan Sabahet Ullah en de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap. Inspirerend initiatief.

Bedankt aan de Boeddhistische Unie van België voor de uitnodiging. 

http://www.shododojo.be/moslima-vieren-vrouwendag-met-interreligieuze-dialoog/

 

Dag van het Boeddhisme 2018

DAG VAN HET BOEDDHISME
28 OKTOBER 2018

P5080067BOEDDHISME EN MEDITATIE

31 boeddhistische centra openen hun deuren 
Elk jaar organiseert de Boeddhistische Unie van België de Dag van het Boeddhisme in samenwerking met een dertigtal lidverenigingen van alle belangrijke tradities. Ze hebben sinds decennia hun weg gevonden in het Westen met een boodschap van geluk en ontplooiing. Op 28 december 2018 hebben de boeddhsitische centra hun deuren geopend om aan iedereen de mogelijkheid te geven om boeddhistische meditatie te leren kennen.

Waarom mediteren?

Meditatie wordt om verschillende redenen boefend. Sommigen beginnen ermee om een antwoord te vinden op stress, slaapproblemen, vrees voor burn-out enz. In die gevallen is meditatie inderdaad een aangewezen methode om de geest tot rust te brengen.

1.400 bezoekers

De 31 deelnemende centra hebben 1.400 bezoekers ontvangen. Dat succes is het resultaat van de inzet van vele vrijwilligers en van een intense communicatiecampagne. Een Facebook event heeft geleid tot een bereik van 283.223 personen en 7.948 clicks. Carlo Luyckx, Voorzitter van de Boeddhistische Unie van België, heeft in een video het verloop van de dag voorgesteld. Deze video werd opgepikt door 1.700 personen. Er verschenen bovendien artikels in verschillende kranten, waaronder 'La Libre Belgique', et 'Bruzz'. 

institut

 © Tibetaans Instituut